Založ si blog

Ako sme (ne)zrušili vedúcu úlohu strany

Už asi nie veľa ľudí pamätá na slovné spojenie „vedúca úloha strany“  určite aj na jeho význam. Pr pripomenutie  treba povedať, že to bolo v Ústave ČSSR zakotvené od 11, júla 1960 v článku 4. Trvala až do 29. novembra 1989  keď  bol na schôdzi Federálneho zhromaždenia článok 4 o vedúcej úlohe komunistickej strany v štáte a spoločnosti zrušený.

Naozaj bola zrušená vedúca úloha strany? Ja tvrdím. že nie. Naopak, nastali časy keď si strany v zmysle Mečiarových grázlov osvojili vetu „vyhraj voľby a môžeš všetko“ nielen osvojili, ale podľa nej od pádu komunizmu aj konajú. Každý víťaz po svojom. Jeden vľavo, druhý vpravo iný ani nevie  kam, len azda že pre seba. Často ani nevedia čo znamená pravica čí ľavica, ale obmieľajú to. Nemajú žiadne hodnoty a ak iba svoje partajné záujmy. „Dejiny učia, že demokracia bez hodnôt sa rýchlo premieňa na jasnú alebo kamuflovanú totalitu.“ povedal   Ján Pavol II. A na Slovensku je to pravda. Od „nežnej revolúcie“ žijeme v partajných totalitách, ktoré sme si sami alebo nám naši spoluobčania zvolili. Ani netušíme ako sa demokracia môže ľahko stať vládou darebákov. No skutočnosť nás o tom presviedča. Od čias vlády Čarnogurského, Mečiara, Dzurindu, Matoviča, Hegera  až po terajšieho Fica IV.-tého,(nespomenul som mini vlády)  sa opakuje totalita podľa rôznych partitúr. Jediným a v každej totalite sa opakujúcim motívom je „moc“ s ktorou môžeš všetko, no najmä dojiť štát pre seba a svojich ľudí. Divoká privatizácia za Mečiara, pokračujúca za ďalších. Neunikli jej ani svätuškári KDH, SDĽ (Migaš), SNS (Slota a spol.) Smer (Fico a spol.) a ďalší. Štátny majetok bol rozkradnutý a obyčajní ľudia ostali napospas chudobe. Strany obsadzujú verejné a štátne funkcie svojimi ľuďmi, ktorí často nemajú schopnosť ani „kozy pásť“ tobôž nie niečo riadiť. No majú schopnosť získavať zo štátneho a samozrejme sa musia podeliť s tými čo ich tam dali. Že tak robili dosvedčil bývalý minister financií Počiatek, ktorý sa sťažoval bývalému generálnemu prokurátorovi na vtedy s Ficom vládnuceho Slotu, že mu nedal „polku“ z predaja emisii, ktoré Slota skamufloval len pre seba.  Ostatní asi dali, lebo na nich sa nesťažoval.

Na Slovensku je ešte veľa boľševických atavizmov, ktoré premenili na voličov Smeru1 či 2.To čo sa deje na Slovensku teraz má obdobu v histórii iba tak za Gottwalda po Februári1948. Amnestiu podľa Ústavy dáva prezident, no podľa klauzuly „vyhraj voľby a môžeš všetko“ sa dejú na Slovensku nevídané vec. Obvinených poslancov či iných dosadených štátnych funkcionárov je teraz pomaly viac ako bezúhonných. Arogancia vo výbere do funkcii nemá medze. Kým obvinení policajti boli pozbavení výkonu štátnej služby, tak napríklad obvinený poslanec Tibor Gašpar mal možnosť osobne stvoriť aj predložiť tzv. novelu trestného zákona alebo lepšie povedané „zákon o amnestii pre mňa a mojich priateľov“. Nič už vraj nehrozí napríklad ani Petrovi Žigovi, ani predkladateľovi zákona. Môžu sa aj ďalej chrapúnsky vysmievať priamo do očí všetkým slušným občanom a dokonca za svoju amnestiu aj hlasoval. Obvinený poslanci dostali „do daru aj funkcie“ a nie hocijaké. Pri rozdávaní funkcii akoby platilo nie si obvinený, nemáš nárok ma funkciu… Premiér Fico sa dokonca opovážil radiť pani prezidentke, aby vrátila „zákon“ späť do NR a nadiktoval jej čo má vetovať. On vedel čo zlé tí jeho oddaní poslanci schváli, ale nezasiahol, chcel ju iba ponížiť. Chvalabohu jeho zlomyseľnosť a špinavá hra dostali na frak. Dokonca sa jej vyhrážal.

Politická kultúra na Slovensku je hlboko pod úrovňou demokracie ( „„Demokracia sa ľahko môže stať vládou darebákov.“ Edmund Burke anglo-írsky štátnik 1729–1797)

Parlament vyzerá ako cirkus Kedy chcú ho otvoria a kedy chcú zatvoria, aby zapchali ústa opozícii. Kedysi Slota, Ficov záchranca keď mu horelo pod zadkom pri získaní moci po voľbách parlament okomentoval Takto::„Tu je viac pomätencov, ktorí sa stále oháňajú demokraciou a slušnosťou a pritom v tejto sále sa rehoceme, robíme tu divadlo, ako keby sme boli v nejakej estráde.“ —  Ján Slota bývalý slovenský politik.

R, Fico chce ďalšiu pomstu. Silou mocou chce Gašpara ml. ktorý bol spolu s ním nachytaný na hruškách za šéfa SIS. Tam sa mladý vyjadril  ako sa bude pomstiť. No Fico potrebuje pajácov, ktorí sa za neho budú pomstu vykonávať. Už ich má niekoľko, pomáha mu aj Danko so svojimi žoldniermi. Učiť sa netreba chodiť ďaleko. Tento štát už teroristom bol. Raz uniesol prezidentovho syna a raz napomáhal únosu cudzieho štátneho občana. Jeden bloger napísal, že teraz môžu uniesť dcéru pani prezidentky… Vyhraj voľby a môžeš všetko…

Nemám koho voliť. . .

21.03.2024

Zdá sa to byť čudné, ale ja naozaj nemám koho voliť. Nestalo sa mi to ani v jednej doterajšej prezidentskej voľbe doteraz. Stále som našiel niekoho, kto spĺňal moje predstavy tak aby bol prijateľný. Momentálne to tak nie je. Bolo nás jedenásť, už je nás len desať, už len deväť, už…, možno to bude pokračovať. Časť prihlásených kandidátov si urobilo [...]

Politické biro zvané koaličná rada valcuje

13.03.2024

v záujme triedneho boja v duch boľševizácie Slovenska bola na stôl predložená téma „demokratizácie“ RTVS Preložené do slovenčiny ovládnutie RTVS. RTVS sa „nehorázne“ správa ku koalícii a dovolí si o nej hovoriť pravdu a tak ju treba „zmravniť“ K tomu bola postavená nová ministerka kultúry, ktorá má skúsenosti z akejsi TV, ktorá šíri správy, [...]

Sobotné dialógy

24.02.2024

Málokedy počúvam Sobotné dialógy. no dnes bola výnimka. Vypočul som si asi 80 %. Na prekvapenie boli s premiérom R. Ficom., Prekvapene bolo najmä v tom, že pán premiér neustále kritizuje média a nevyhla sa tomu ani RTVS. Vyhlásil aj ju za akéhosi neprajníka vlády a že tam už nepatrí ani jej riaditeľ. V rodeu výmeny vedúcich rôznych funkcionárov asi zatiaľ nenašli [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.