Založ si blog

Všetci sa musíme správať zodpovedne

Situácia je vážna a reakcie na ňu rôzne. Je to pochopiteľné, lebo nič také momentálne žijúce generácie nezažili. Možno ešte niektorí pamätníci druhej svetovej vojny pamätajú podobné chvíle, ale určite sa to s dneškom porovnať nedá. Už v predchádzajúcom príspevku som hovoril, že niektorí štátnici zľahčovali situáciu a až po tom, keď v ich krajinách začali umierať v tisícoch pochopili jej vážnosť, zmenili rétoriku. Sú aj akí, ktorí ešte stále nechápu vážnosť situácie aj napriek tomu, že každý deň pribúdajú tisíce mŕtvych a vedú svetovú štatistiku v tejto hroznej evidencii. Asi musia byť stále prví a je im jedno v čom…Neviem, či by nemali byť braní na zodpovednosť za svoje konanie, lebo určite prispeli k  týmto nešťastiam postihnutých rodín. Nosenie rúšok začali aj tam, kde sa nám posmievali, ale aj tak sa ešte stále v mnohých krajinách nechovajú zodpovedne.

Aj u nás sú výnimky, lebo ako je známe výnimka potvrdzuje pravidlo. Mali sme dosť „frajerov“ aj v našich končinách a nebolo asi ani v moci verejnej moci všetko postihnúť. Asi to vždy tak bolo j bude. Príkladom nebol napríklad ani pán poslanec Kotleba, ktorí ako frajer išiel aj na súd bez rúška, ale aj v iných situáciách dokazoval, že  ON si to môže dovoliť. Ani katolícki hodnostári sa často neprejavovali ako zodpovední občania, ale skôr ako nedotknuteľní papaláši. „Viťúzi“ boli aj budú. Možno božie mlyny ich pomelú, aby bolo spravodlivosti zadosť učinené.

Veľa sa hovorilo aj o Rómoch. Začali sa tvrdšie opatrenia, ktoré boli namierené k ich prospechu, ale aj k prospechu ľudí, ktorých by mihli ohroziť. Žiaľ aj oni často patria k  málo disciplinovanej skupine obyvateľstva a preto myslím, že opatrenia boli správne. Veľa kritikov týchto opatrení to často robia iba zo zvyku, len aby sa zviditeľnili. Mám pocit, že sme Rómov trochu v posledných rokoch „rozmaznali“. Neustále sa hovorí o tom, že spoločnosť im škodí, nestará sa o nich a podobne. Je to naozaj tak? Áno aj nie. Vraj, že sa na pomoci pre Rómov mnohí priživili, nielen funkcionári, ale aj Rómovia v istých pozíciách. Kto vie. kde je pravda. Ak som povedal, že sa mi zdá, že sme Rómov trocha rozmaznali priviedli ma k tomu  také skutočnosti, ktoré sa  zdajú ako nie veľmi vhodné pri pomoci tejto skupine obyvateľov. Mnohí si zvykli na pohodlný život bez roboty, aj bez vzdelania. Česť výnimkám. Mám aj skúsenosť, že žiak končiaci povinnú školskú dochádzku odmietol pokračovať vo vzdelávaní a príprave na povolanie, lebo vedel, že sa môže prihlásiť na úrad práce. Podotýkam, že nebol sám. Takých bolo viac a inšpirácie mali od rodiny, či spoločenstva. Keď brat nemusel, sused nemusel, prečo by som ja musel. Ožením sa budem mať deti, atd… Nuž takéto riešenie asi nie.je správne.

Domnievam sa, že štát  by mal urobiť medzi poberateľmi sociálnych dávok rozdiely. Nielen u Rómov, ale všetkých, ktorých sa to týka.. Mal by byť taký rozdiel, že pomoc od štátu môže dostať iba ten, ktorý si ju zaslúži. Mám na mysli prípravu  na povolanie. Štát ju poskytuje každému rovnako a zdarma. Ak teda požiadaš o pomoc od štátu, štát sa pozrie, ako si sa pripravil na pracovný trh. Ak si získal výučný list alebo maturitu a nemáš prácu, dostaneš pomoc od štátu. Ale ak si sa na povolanie  nepripravoval bez nejakej objektívnej príčiny, pomoc nedostaneš. Raz v televíznej debate riaditeľ väčšieho podniku povedal, že on zamestná každého, ale nemá miesta pre prácu s lopatou, iba prácu s  mechanizmami. Takých príjme. Tak teda urobme si poriadok aj v podpore. Lajdákov treba nejako upozorniť, že človek je za seba zodpovedný najprv sám.

Ešte poznámka k Rómom. Zábery z osád ukazujú krásne nové bytové domy, ale aj zdevastované domy či bytovky. Raz sa ma jeden známy pýtal prečo si Rómovia ničia svoje príbytky a či poznám nejakého iného živého tvora, ktorý sa takto správa. Nevedel som odpovedať a neviem to ani dnes. Mali by sme sa na tento problém zamerať a nedovoliť im to. Košický Luník IX je svedkom toho. Susedné sídliska s podobnými stavbami budú stáť možno ešte aj o 100 rokov a Luník IX  mizne. Nie je to iba Luník IX v Košiciach. Takých je viac. Správne si počínajú niektorí starostovia, ktorí do stavby domov zapájajú budúcich užívateľov. Myslím, že tí si svoj majetok si budú vážiť viac.

Nemám koho voliť. . .

21.03.2024

Zdá sa to byť čudné, ale ja naozaj nemám koho voliť. Nestalo sa mi to ani v jednej doterajšej prezidentskej voľbe doteraz. Stále som našiel niekoho, kto spĺňal moje predstavy tak aby bol prijateľný. Momentálne to tak nie je. Bolo nás jedenásť, už je nás len desať, už len deväť, už…, možno to bude pokračovať. Časť prihlásených kandidátov si urobilo [...]

Politické biro zvané koaličná rada valcuje

13.03.2024

v záujme triedneho boja v duch boľševizácie Slovenska bola na stôl predložená téma „demokratizácie“ RTVS Preložené do slovenčiny ovládnutie RTVS. RTVS sa „nehorázne“ správa ku koalícii a dovolí si o nej hovoriť pravdu a tak ju treba „zmravniť“ K tomu bola postavená nová ministerka kultúry, ktorá má skúsenosti z akejsi TV, ktorá šíri správy, [...]

Ako sme (ne)zrušili vedúcu úlohu strany

28.02.2024

Už asi nie veľa ľudí pamätá na slovné spojenie „vedúca úloha strany“ určite aj na jeho význam. Pr pripomenutie treba povedať, že to bolo v Ústave ČSSR zakotvené od 11, júla 1960 v článku 4. Trvala až do 29. novembra 1989 keď bol na schôdzi Federálneho zhromaždenia článok 4 o vedúcej úlohe komunistickej strany v štáte a spoločnosti zrušený. Naozaj [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.