Založ si blog

Absolútna dôvera – absolútny trest

         Ľudská spoločnosť je zvláštna. Má mnoho spoločných čŕt s inými prirodzenými spoločenstvami. Asi preto, že človek vie uvažovať rozumne a nie len riadiť sa vrodenými inštinktami často mení svoje konanie, ale nie vždy na rozumné ako by sa to predpokladalo. Istý ruský spisovateľ hovorí, že ľudia bojujú za svoje práva, ale akonáhle ich získajú, zľaknú sa a zrieknu sa ich. Poveria iných, aby miesto nich rozhodovali. Potom začnú nadávať, že si ich zastupovanie predstavovali ináč, ale už je neskoro. Zástupcovia získali moc a tej ich zbaviť je ťažko, lebo si  ju zabezpečili zákonmi a rôznymi predpismi.

       Tak nejak vyzerajú naše spoločnosti. Volíme si zástupcov, pomenovaných na poslancov a podobne a myslíme si, že budú zastupovať naše záujmy., že budú hájiť spravodlivosť a podobne. Nebudú ! Z toho máme svoje skúsenosti, o ktorých je asi zbytočne písať.

       Chcem ale hovoriť nie o tej odovzdanej dôvere poslancom, ale o absolútne dôvere, ktorú spoločnosť dáva sudcom. Pre normálneho smrteľníka je takmer nepochopiteľné, že niekto dostane poverenie vykonávať funkciu sudcu napríklad bez obmedzení, teda  až kým neodíde do dôchodku. Ak si to obyčajný človek porovná so svojím postavením na súčasnom pracovnom trhu je, to pre neho niečo nepredstaviteľné. A to ešte nehovoríme o sociálnom zabezpečení sudcu a jeho rodiny. Výhody o ktorých sa nám ani nesníva… Sudcovia mi to asi poprú…A tu zrazu bum. Dozvedáme sa o niektorých sudcoch strašné veci. Spolupracujú so zločincami, lebo sa im ich sociálne zabezpečenie, ktoré dáva spoločnosť asi máli, chcú viac  a rýchlo. Dostali absolútnu dôveru a sklamali na celej čiare. Pohrdli ňou. A čo teraz ? Nuž ja si myslím, že za stratu absolútnej dôvery by mal nasledovať absolútny trest. Myslím naozaj  absolútny, teda doživotie ! Taký človek je pre spoločnosť väčším neubezpečím ako iný delikvent. On mal hájiť spravodlivosť, aby sme my a naše rodiny mohli pokojne žiť a vychovávať deti bez obáv o to, že nás nikto nechráni. Vyzliecť z talára alebo preradiť na nižšiu funkciu nič nerieši. Možno, že mi čestní sudcovia, ktorých je väčšina dajú za pravdu, že takýto ľudia nikdy nemali obliecť talár. Ak tú funkciu dostanú od prezidenta, či parlamentu alebo nejakej vrcholnej štátnej inštitúcie, je to hanba aj pre štát. Týka sa to aj prokurátorov,  samozrejme od toho najvyššieho počínajúc.

 „Absolutórium“ by však mali dostať aj politici vo funkcii premiéra, ministra, či  vysoko postaveného policajta, ktorí prešli na stranu zločinu, ale aj ďalší, ktorým bola zverená moc v rôznych dôležitých  funkciách v štátnej správe.

Zabudnime na – kto do teba kameňom, ty do neho chlebom, to už dávno neplatí ani medzi biskupmi, nielen medzi laikmi.

Nemám koho voliť. . .

21.03.2024

Zdá sa to byť čudné, ale ja naozaj nemám koho voliť. Nestalo sa mi to ani v jednej doterajšej prezidentskej voľbe doteraz. Stále som našiel niekoho, kto spĺňal moje predstavy tak aby bol prijateľný. Momentálne to tak nie je. Bolo nás jedenásť, už je nás len desať, už len deväť, už…, možno to bude pokračovať. Časť prihlásených kandidátov si urobilo [...]

Politické biro zvané koaličná rada valcuje

13.03.2024

v záujme triedneho boja v duch boľševizácie Slovenska bola na stôl predložená téma „demokratizácie“ RTVS Preložené do slovenčiny ovládnutie RTVS. RTVS sa „nehorázne“ správa ku koalícii a dovolí si o nej hovoriť pravdu a tak ju treba „zmravniť“ K tomu bola postavená nová ministerka kultúry, ktorá má skúsenosti z akejsi TV, ktorá šíri správy, [...]

Ako sme (ne)zrušili vedúcu úlohu strany

28.02.2024

Už asi nie veľa ľudí pamätá na slovné spojenie „vedúca úloha strany“ určite aj na jeho význam. Pr pripomenutie treba povedať, že to bolo v Ústave ČSSR zakotvené od 11, júla 1960 v článku 4. Trvala až do 29. novembra 1989 keď bol na schôdzi Federálneho zhromaždenia článok 4 o vedúcej úlohe komunistickej strany v štáte a spoločnosti zrušený. Naozaj [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.