Založ si blog

Funkcia ako hračka

Je  to čudné konštatovanie, ale myslím si, že to naozaj môže tak byť. Sú ľudia, ktorí potrebujú funkciu ako dieťa hračku. Funkcia v politike je pre niektorých ako autíčko pre šesťročného chlapca. Vraj sa nekupuje, ale získava menovaním alebo voľbou. No o tomto tvrdení som nie celkom presvedčený. Je dosť príkladov na to, že funkcie najmä tie „nižšie“ sa najmä po voľbách rozdávajú podľa straníckej príslušnosti. Tie najvyššie sa získavajú po vyhraných voľbách. Až potom najvyšší  začnú rozdávať nižším a tí nižší ešte nižším atd. Aj americký prezident rozdáva napríklad veľvyslanecké posty tým, čo mu pomáhali vo voľbách. A my máme byť iní? Neviem, vraj by sme mali byť, ale to sa nikdy nestane. Vrátim sa k tej hračke zvanej funkcia.

Sledujem správanie predsedu Smeru Róberta Fica nielen teraz, ale vlastne od začiatku, keď vstúpil do politiky. Dokonca som mal možnosť hovoriť s nim na začiatku jeho politickej kariéry osobne pár minút medzi štyrmi očami. Už vtedy som pochopil z jeho rečí chorobnú túžbu po moci. Čím viac ho pozorujem, tým viac si myslím, že je typickým politickým „dieťaťom“  a funkcia je pre neho autíčkom. Keď bol predsedom vlády, najmenej dva roky hovoril:: “Vláda slovenskej republiky, ktorej som predsedom…“, a to „ktorej som predsedom“, malo asi znamenať, aby si to aj tí najzadubenejší voliči Smeru pamätali a nepomýlili sa, že to jeho autíčko sa volá predseda vlády Slovenskej republiky.

A zrazu bác. Autíčko mu vzali. Funkciu stratil a jeho arogancia je obrovská. Prejavil ju pri preberaní a odovzdávaní abdikačných listín. Jeho sarkastický úsmev nehodný významu takej akcie akou je táto bol výsmechom  pre celé Slovensko. Akoby povedal, ako pevne verí. že mu vrátia autíčko – funkciu a pohŕda tými čo mu ho vzali, a,e vlastne všetkými. Je si návratom istý. Už nebude musieť zháňať milióny vlastnou hlavou, ako ten hlas podobný Ficovmu hlasu. Má ich dosť. Strana zarobila, aj sponzori sú štedrí. Takže pán Fico bude môcť bojovať o svojou hračku odhodlane. To „autíčko“ narobilo však za desať rokov veľa neplechy. Spôsobilo veľa havárii a je dosť opotrebované a často zneužívané. Zviezlo sa na ňom mnoho podvodníkov a podliakov, takže patrí do šrotu.

Kým o Mečiarovi sa hovorilo že „lož“ bola jeho hlavnou pracovnou metódou“, Róbert Fico svoju vládu rozšíril okrem tejto o ďalšie. Boli to najmä nenávisť, pomsta neposlušným (napr. učiteľom aj študentom),vyhrážky, klamstva a nadávky, ktoré vychádzali z jeho úst na každej tlačovke. Na prvom mieste bola opozícia. Jeho slovník (aj náš) sa rozšíril o ďalšie, výrazy ako zlepenec, ošahanci, zhúlený a i. Tie patrili opozícii. Zabudol, že najväčším zlepencom je asi jeho strana Smer. Z niekoľkých strán zlepil svoj zlepenec, vlastnou hlavou a „príspevkami“ tých čo ho stvorili  a potrebovali, nazháňal milióny, dal lukratívne fleky tým, ktorí mu svoje strany darovali (Hamžik, Migaš, Weis a i.) a poď ho do veľkej politiky, už nie ako poskok, ale ako líder – veľký vodca.

Nástup Pellegriniho nie je ničím výnimočným. Stačí si iba spomenúť ako sa tento pán správal keď bol istého času predsedom NR Slovenskej republiky. Keď Smeráci v parlamente zachraňovali Váhostav, podnik blízky ich srdciam, predseda parlamentu sa riadil iba pokynmi Róberta Fica, ktoré mu posielal z tlačoviek a  iných zdrojov. Bude sa správať teraz autonómnejšie alebo suverénnejšie? Zabudnime, drevené figúrky nehrdzavejú.

Nemám koho voliť. . .

21.03.2024

Zdá sa to byť čudné, ale ja naozaj nemám koho voliť. Nestalo sa mi to ani v jednej doterajšej prezidentskej voľbe doteraz. Stále som našiel niekoho, kto spĺňal moje predstavy tak aby bol prijateľný. Momentálne to tak nie je. Bolo nás jedenásť, už je nás len desať, už len deväť, už…, možno to bude pokračovať. Časť prihlásených kandidátov si urobilo [...]

Politické biro zvané koaličná rada valcuje

13.03.2024

v záujme triedneho boja v duch boľševizácie Slovenska bola na stôl predložená téma „demokratizácie“ RTVS Preložené do slovenčiny ovládnutie RTVS. RTVS sa „nehorázne“ správa ku koalícii a dovolí si o nej hovoriť pravdu a tak ju treba „zmravniť“ K tomu bola postavená nová ministerka kultúry, ktorá má skúsenosti z akejsi TV, ktorá šíri správy, [...]

Ako sme (ne)zrušili vedúcu úlohu strany

28.02.2024

Už asi nie veľa ľudí pamätá na slovné spojenie „vedúca úloha strany“ určite aj na jeho význam. Pr pripomenutie treba povedať, že to bolo v Ústave ČSSR zakotvené od 11, júla 1960 v článku 4. Trvala až do 29. novembra 1989 keď bol na schôdzi Federálneho zhromaždenia článok 4 o vedúcej úlohe komunistickej strany v štáte a spoločnosti zrušený. Naozaj [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.