Založ si blog

Nie je tu podobnosť ?

„Víťazný Február 1948“ sa chápe ako komunistický puč. Bolo to asi tak, lebo na prevzatie moci sa komunisti pripravovali dávno pred tým. Komunisti využili slabosť opozície a udreli. Keď menej než polovica ministrov abdikoval, Gottwald využil šancu a prinútil prezidenta Beneša, aby nerozpustil celú vládu, ale  vymenoval nových ministrov, ktorých mu navrhol. Ak by tak prezident neurobil, nasledovali by nové voľby. Takýto postup umožňovali vtedajšie zákony. Bol to puč, ale zákon   to umožnil.

Február 1948 mi vnukol myšlienku o podobnosti medzi rozhodnutím prezidenta Beneša a rozhodnutím prezidenta Kisku pri vymenovaní ústavných sudcov, tak ako mu to uložil Ústavný súd. Poviete si, že sa tieto dva skutky nedajú porovnať. Určite, veď majú úplne iné pozadie. Napriek tomu sa mi  jedno zdá podobné. Je to snaha o získanie dominantného postavenia vo veľmi dôležitom orgáne štátnej moci pre jednu stranu. Obrovský tlak na prezidenta Kisku najmä z pozície Smeru bol spojený s hystériou a vyhrážkami prezidentovi prostredníctvom  hystericky vystupujúceho premiéra. Hystériu vyvolával strach, že sa Smeru nepodarí do Ústavného súdu dosadiť svojich ľudí. Smer už má „zabetónované“ svoje kádre na mnohých významných postoch štátnej správy, od najnižšej úrovne až po tie najvyššie posty. Ústavný súd je úrad, ktorého ovládnutie pomocou sudcov, bývalých členov alebo sympatizantov strany je dôležitým politickým ťahom. Nikto však nemôže namietať takýto postup. Navrhnúť poslanca zo sudcovského stavu a vrátiť ho naspäť do nejakej sudcovskej funkcie zákon nezakazuje. A tak je všetko v poriadku. Významné pozície  Smer získal a zákon sa neporušil. Čím viac je tam takých sudcov tým sa vládne komfortnejšie. Ďalší „naši ľudia“ dostali „trafiku“ a môžu Smeru  byť ešte užitoční.

Nepodarilo sa ( zatiaľ ) dosadiť „svojho človeka“ do súdnej rady. Čo nebolo, ešte môže byť. Snaha ovládnuť všetko je veľká.. Čo ak raz pri koryte nebudeme? Priatelia budú užitoční.

Nemám koho voliť. . .

21.03.2024

Zdá sa to byť čudné, ale ja naozaj nemám koho voliť. Nestalo sa mi to ani v jednej doterajšej prezidentskej voľbe doteraz. Stále som našiel niekoho, kto spĺňal moje predstavy tak aby bol prijateľný. Momentálne to tak nie je. Bolo nás jedenásť, už je nás len desať, už len deväť, už…, možno to bude pokračovať. Časť prihlásených kandidátov si urobilo [...]

Politické biro zvané koaličná rada valcuje

13.03.2024

v záujme triedneho boja v duch boľševizácie Slovenska bola na stôl predložená téma „demokratizácie“ RTVS Preložené do slovenčiny ovládnutie RTVS. RTVS sa „nehorázne“ správa ku koalícii a dovolí si o nej hovoriť pravdu a tak ju treba „zmravniť“ K tomu bola postavená nová ministerka kultúry, ktorá má skúsenosti z akejsi TV, ktorá šíri správy, [...]

Ako sme (ne)zrušili vedúcu úlohu strany

28.02.2024

Už asi nie veľa ľudí pamätá na slovné spojenie „vedúca úloha strany“ určite aj na jeho význam. Pr pripomenutie treba povedať, že to bolo v Ústave ČSSR zakotvené od 11, júla 1960 v článku 4. Trvala až do 29. novembra 1989 keď bol na schôdzi Federálneho zhromaždenia článok 4 o vedúcej úlohe komunistickej strany v štáte a spoločnosti zrušený. Naozaj [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.